Anerkendelser
frontbanner.jpg

Projekter

Mønsted Kalkgruber har fået penge fra LAG Skive-Viborg og EU til projektet “Fortællinger fra Kalkværket - nye fællesskabende formidlingstiltag hos Mønsted Kalkgruber.” 

Projektet omfatter lydformidling i Kalkværket, performance og lydvandring. 

Alle aktiviteter, performance og lydvandringer er skabt af Teater Fluks og Teater Seachange.

I projektet skabes følgende:

- Syv lydportaler/lyttekasser.
Her kan gæsterne lytte til lydene og stemningen fra den store industribygning, Kalkværket, hvor arbejderne forarbejdede kalken. Gæsterne kan f.eks. lytte til summen fra store gasfyrede ovne, klukken fra kop-elevatoren blander sig med stemmerne fra kalkbrændere og det slidsomme arbejde, som har beskæftiget egnens mænd. 
Kan opleves fra 29. marts 2025.

- Et døgn i landsbyen. 
Modellen og installationen kan opleves af både børn og voksne. Installationen skildrer et døgn i landsbyen set fra en lille drengs synsvinkel. Lyd og lys kører i loop og er lavet sådan, at man kan træde ind i fortællingen på et hvilket som helst tidspunkt, og man kan lytte så længe eller så kort som man vil. Varighed: cirka 8 minutter.
Kan opleves fra d. 29. marts 2025

- Kalkbæreren - en performance om kroppen, kalk og det hårde manuelle arbejde.
1 ton kalk - så meget kalk har kvinderne hver dag båret ud gennem grubegangene i Mønsted. På simple træbakker bar kvinderne kalken ud fra de mørke og snævre grubegange og ud i lyset. Tur efter tur. I maj sættes fokus på det hårde manuelle arbejde og gentagelsen, når en enkelt moderne kvinde i performancen, Kalkbæreren, flytter 1 ton kalk fra grubegangene og ud i lyset. 
Kan opleves d. 24. maj 2025. Kræver billet til Mønsted Kalkgruber.

- Lydvandring på naturstien. 
Naturstien, som omkranser hele museets område og går over bakkerne oven på gruberne, er både natur og kulturhistorie - et landskab, der er skabt af minearbejdet og er et slags modsataftryk af de underjordiske gruber. Deltagerne tages med på en lydvandring i natur/kulturlandskabet ovenover gruberne, og iscenesætter landskabet og historien gennem poetiske tekster og lydlandskaber, der spiller sammen med de omgivende reallyde.
Kan opleves d. 19., 20. og d. 30. august. Kræver billet.

Baggrund:
Projektet er del af et større udviklingsprojekt ”Følelser, viden og oplevelser – udvikling af scenekunstnerisk museumsformidling”. Dette projekt er støttet af: Region Midt, Den Jyske Kunstfond, Statens Kunstfond, William Demant, Spar Nord Fonden, Knud Højgaard Fonden og EU.
Du kan læse mere om projektet her.