Over 18.000 flagermus i gruberne
I kalkgruberne overvintrer mere end 18.000 flagermus. De fleste af disse er vandflagermus, men der er også mange af de ellers så sjældne damflagermus. Om foråret og i sommermånederne er der ikke mange flagermus i kalkgruberne, da de drager ud i det meste af Jylland, hvor de spiser sig fede i insekter, så de igen er klar til at overvintre.
Om sommeren lever hunnerne sammen i kolonier, hvor de føder deres unger, men allerede i løbet af august mødes flagermusene igen i Mønsted Kalkgruber, hvor de parrer sig, før de går i vinterhi. I de første vintermåneder gemmer de fleste flagermus sig i løs kalk eller sprækker. Som foråret nærmer sig, og de fleste flagermus har været en tur uden for gruberne, for at se om det stadig er vinter, hænger alle flagermusene efterhånden på vægge og lofter i gruberne og afventer forårets kommen.
Når flagermusene sætter sig til rette i sprækker og revner i de underjordiske gange for at gå i hi, tilpasser de kropstemperaturen efter omgivelserne. Her hos os betyder det, at flagermusene skruer kropstemperaturen ned fra de sædvanlige 38 grader til kun 8 grader, hvilket er den temperatur, der er året rundt i de gamle minegange. Flagermusene kan på den måde køre på ’lavt blus’ hele vinteren og derved bruge mindst mulig energi. Åndedrættet reduceres, hjerterytmen bliver langsommere og forbrændingen nedsættes, så flagermusene hele vinteren kan leve af de fedtreserver, der er opbygget af insekter hele sommeren.
Hvis flagermusene forstyrres i løbet af deres vinterhi, kan kropstemperaturen hæves i løbet af få minutter. Dette kræver dog et stort energiforbrug og må helst ikke ske i løbet af vinteren, da flagermusene så løber tør for brændstof og kan risikere at dø.
Vores flagermus
I Mønsted har vi fem forskellige arter af flagermus, der overvintrer i kalkgruberne; damflagermus, vandflagermus, langøret flagermus, brandts flagermus og frynse flagermus.
Ud af denne bestand består cirka 80% af dam- og vandflagermus.