Damflagermus

Hvis du nogensinde har været på besøg i Kalkgruber eller andre underjordiske huler i Danmark eller udlandet, så er du med garanti stødt på en masse flokke af flagermuse. De er nemlig rigtig glade for den mørke, der findes inde i grotterne. Her er de danske flagermuse specielt glad for at sove om vinteren, når de skal have deres vintersøvn. Det er som regel i vinduet fra oktober til april, hvor man kan opleve flagermusene hængene i grupper for at sove deres vintersøvn. Dog er de ikke så glad for menneskelig aktivitet i de områder, hvor de overvintre, da vintersøvnen er rigtig vigtig for dyret. Flagermuse er et rigtigt spændende dyr, da der ikke findes ret mange dyr som ligner dette på planeten – og så er det blevet gjort til et meget mytisk dyr i historier, bøger og film, hvor dyret spiller en stor rolle.

Her på siden kan du finde en masse informationer om forskellige typer af flagermusen, og netop her har vi beskrevet damflagermusen, der er en af de danske flagermusearter. Vi ser på hvordan arter ser ud, hvor de lever, hvad der er værd at vide om den middelstore flagermuseart du kan finde i Danmark.

 

 

Hvad er en damflagermus?

Damflagermusen er en type flagermus, du kan finde i Danmark. Den er mellemstor og har et vingefang på op til 30 cm. Fra top til tå kan dyret blive op til 11 cm, og når det flyver ligner den en lille pelskugle med dens gråbrune pels. Den har desuden en hvid underside og gråbrune vinger, men er en super letvægtig fætter, der ikke normalt vejer mere en 30 gram. Damflagermusen er en sand jager og går udelukkende på jagt efter føde om natten, hvor dens måltider hovedsageligt består af insekter. Dens livret består primært af stankelben, myg, natsværmere og andre flyvende insekter i den art. Den er aktiv hele sommeren, hvor den er en flittig gæst ved vandhuller, skovsøer eller, hvor der nu findes mange insekter. Faktisk er der også blevet spottet flere flagermusearter i danske haver, så hvis man er heldig kan man måske endda spotte en på de varme og sene sommeraftener.

 

 

Værd at vide om damflagermusen

Flagermusen er generelt et fantastisk dyr på grund af dens evne til at fornemme sine omgivelser. Flagermusene ser nemlig ikke særlig godt, så de bruger deres ultralyd til at orientere sig, når de er på jagt. Det kan de gøre hvad at sende lydbølger ud med deres skrig og lytte efter om disse lyde bliver kastet tilbage. Hvis lydbølgen rammer en forhindring som et træ, mur, sten eller lignende, så vil flagermusen kunne nå at rette op på dens flyvekurs, så den ikke støder ind i forhindringer på vejen. Det er en af de eneste dyr i verden, der benytter sig af denne metode til at orientere sig selv, og det er en af de ting, der gør flagermusene rigtig specielle. Forestil dig, at du var blind og kun skulle orientere dig selv om dine omgivelser ved at gå og råbe ud i luften for at lytte om lyden blev kastet tilbage – det lyder uoverskueligt ikke?

Netop derfor er damflagermusen så fantastisk et dyr, der blandt andet også jager via samme metode. Når damflagermusen kaster sit ultralydsskrig ud, så kan den scanne, hvor i luften myggen eller natsværmeren befinder sig.

 

 

Her kan du se damflagermuse i naturen

Damflagermusen er primært udbredt i den Midt- og Østjyske del af landet, men det er efterhånden sjældnere og sjældnere, at den viser sig frem. Miljøstyrelsen har desuden registreret arten på Falster og Bornholm, selvom de mener, at disse flagermuse er fløjet hertil fra de baltiske lande.