Langøret Flagermus

Hvis du har set flagermus i Danmark, er det måske en langøret flagermus. Den langørede flagermus er nemlig en af de mest almindelige arter af flagermus i Danmark. Hvis du er interesseret i at se flagermusen, kan du gøre det mange forskellige steder i Danmark – hvis du altså er frisk på at stå tidligt op eller gå sent i seng. Flagermus er nemlig nataktive dyr, og jager udelukkende efter byttedyr om natten.

Vi har her på vores hjemmeside samlet en hel del information forskellige arter af flagermus, som du bl.a. kan se ved Mønsted Kalkgruber. Her på siden kigger vi på den langørede flagermus, der foruden at være en af de mest almindelige arter i Danmark, også er en af de mindste arter vi har herhjemme. Læs med her, og bliv meget klogere på, hvad der er værd at vide om den langørede flagermus, hvordan de ser ud, og hvor man kan se den langørede flagermus i Danmark.

 

 

Hvad er en langøret flagermus?

Den langørede flagermus er primært en brun og grå skabning, der har flere forskellige nuancer af disse farver på kroppen. Den har – som navnet også indikerer – lang ører i forhold til dens artsfæller. På hovedet er den klassisk chokoladebrun, mens den korte pels bærer præg af en mere gråbrun farve, og vingerne er grålige. Undersiden af flagermusen er hvid, mens den har et bredt vingefang. Kroppen er ikke større end  fire til fem centimeter, ligesom halen også maksimalt måler fem centimeter. De små dyr vejer, trods deres omfang typisk ikke mere end 10 gram, og er derfor en super let jager, hvilket giver den en fordel, når den skal manøvrere i luften efter byttedyr.

En langøret flagermus yngler som regel sidst på sommeren til foråret, hvor hunnen er drægtig i op til 75 dage, hvorefter den føder én unge. Ungen er blind ved fødslen men efter tre til fire uger er de flyveklare og har fået øjne. De er for alvor på egne vinger efter seks til syv uger, hvorefter de må klare sig selv.

 

 

Værd at vide om den langørede flagermus

Det meget interessante ved den langørede flagermus sammen med andre arter af flagermus, er dens jagtinstinkter og metode, der gør den særlig interessant. Det er nemlig et nataktivt dyr, der ser rigtig dårligt, men som samtidigt skal jage og manøvrere rundt i grotter, skove og andre steder med forhindringer.

– Hvordan gør den så det, tænker du måske? Jo, det gør den simpelthen ved hjælp af en helt særlig og unik evne, der kaldes for ekkolokalisering. Den langørede flagermus er nemlig i stand til at udsende specielle skrig af ultralyd, som bliver reflekteret tilbage til flagermusen, så den kan orientere sig om sine omgivelser. Når den sender sine skrig ud og rammer et byttedyr som et stankelben eller et andet flyvende insekt, bliver skriget sendt tilbage til flagermusen. På den måde kan den dirigere sig selv frem i mørket og finde frem til insektet, der bliver til et måltid for den langørede flagermus.

 

 

Her kan du se langøret flagermus i naturen

Faktisk kan du være heldig at se den langørede flagermus over det meste af landet, hvis du er ude på det rigtige tidspunkt. De begynder nemlig at være aktiv i deres jagtrutiner ved skumringstid og ellers det meste af natten. Derudover er det muligt at spotte dem i deres reder, som kan være alt fra redekasser til kirketårne.