Vandflagermus

Flagermus er et spændende dyr, som for danskerne måske mest sætter tanker igang tilbage til Dracula som et blodsugende lille dyr, der flyver rundt i natten. Men flagermusen og særligt vandflagermusen er faktisk et helt almindeligt dyr, som er vidt udbredt i landet, og er at finde mange steder i den danske natur. På denne side kan du læse mere om vandflagermus, hvorfor de er her, og hvad de er for nogle sjove dyr.

 

 

Hvad er en vandflagermus?

Når man taler om flagermus, og deres udseende, kan det hurtigt komme til at lyde som om det er en fugl, man beskriver. Dette skyldes, at vandflagermusens udseende består af vinger ligesom de fleste fuglelignende dyr. Vandflagermusen har et vingefang på omkring 25 centimeter. En voksen vandflagermus er omkring otte til ni centimeter lang, hvis man måler fra snude til halespids. Det er derfor et lille dyr vi taler om her, den vejer nemlig også kun omkring 10 gram. Dyret har en tæt og varm pels, som på oversiden er gråbrun og på undersiden, altså på flagermusens mave er en med grå hvid tone. Vandflagermusen har en rødbrun snude, og dens vinger eller flyvehud, som det også kaldes, er brunlig i farven, ligesom den små korte ører også er brune. Vandflagermus lever af små insekter, som de finder rundt omkring i naturen. Deres føde kunne derfor naturligt bestå af stankelben, myg og natsværmere.

 

 

Hvordan lever vandflagermus?

Vandflagermus har to forskellige levesteder gennem et års tid. Det er delt op mellem sommer og vinter, og derfor er det heller ikke det samme sted, de befinder sig. Dette skyldes, at vandflagermuse overvintrer eller går i vinterhi, allerede fra oktober til april. Dette kaldes også for en vintersøvn og i denne tid bevæger de sig ikke meget væk fra det sted de befinder sig. Her hænger de ofte alene, men i nogle tilfælde hænger flere flagermus det samme sted. Det oplagte sted til vintersøvnen for de små vandflagermus er kalkgruber, klippespalter og kældre. Her vil de ofte opholde sig i alle de måneder, der ligger fra oktober til april, også selvom de måtte vågne kortvarigt undervejs.

Om sommeren finder vandflagermusene et nyt sted at holde til. Dette vil ofte være ude i skoven, eksempelvis i et hult træ, men det kan også være under gamle stenbroer eller sommetider i en bygning. Vandflagermusen jager hele sommeren, og det gør den ved vandet. Dette kan være derfor den har fået navnet vandflagermus. Den jager ved søer og vandløb, hvor den flyver tæt over vandoverfladen for at fange sit bytte. Der ses ofte flere vandflagermus jagende ved det samme vandhul.

 

 

Særlige egenskaber ved vandflagermusen

Kender man en lille smule til flagermus, har man måske tidligere hørt om den helt specielle egenskab, der gør flagermus til nogle meget imponerende og spændende små væsener. Flagermus orienterer sig og fanger nemlig sit bytte gennem ekkolokalisering. Det vil sige, at flagermusen udsender nogle ultralydsskrig, som, når de rammer det bytte eller måske en bygning eller et træ, vil blive sendt tilbage til flagermusen. Dette opfanger flagermusen, og på denne måde kan den orientere sig og danne overblik over, hvad der er omkring den, og hvor tæt dens bytte er på den.

En anden speciel egenskab ved flagermusen er, at den kan blive gravid med sin unge, lang tid efter at den er blevet befrugtet. Dette skyldes, at vandflagermusens sæd kan holde sig frisk og levedygtig i livmoderen indtil flagermusen har ægløsning, og dermed kan blive befrugtet. På denne måde kan der komme unger, lang tid efter at dyrene har parret sig. Flagermus-hunnerne finder i juni og juli sammen og føder hver deres unge.